Disciplina

Prirodno je biti discipliniran, slijediti obrazac egzistencije koji ima red. Priroda ima red. Radost i žalost, iako to katkad ne uviđamo, odvijaju se prema poretku. Ništa se ne događa slučajno. Čak i smrt se pojavljuje kad je vrijeme za nju.

Stoga, nas ljude privlači vrlina održavanja discipline. Zato prava sloboda nije uvijek ono što se čini i zato postajemo nesretni ako ne slijedimo rutinu.

Da bismo bili disciplinirani trebamo imati dohvatljiv cilj i sustav koji će voditi naš stav; u zrcalu tog sustava možemo znati što je ispravno, a što krivo. Sve što je ispravno donosi nam uspjeh i radost, a ono krivo donosi patnju i promašaj. Taj sustav naprosto može biti profesija. Balerina ne bi mogla plesati u visokim petama, političari bi pazili na svoje riječi…

Kada govorimo o duhovnoj disciplini, ona donosi nesalomljivu sigurnost. Ona uravnotežuje vatru ljubavi i vodu mira. Ona vas održava u sredini. Kada smo bolesni, osjećaj sigurnosti dolazi od točnih uputa o liječenju. Kada smo radosni, disciplina nam donosi osjećaj sigurnosti jer uravnotežuje pretjeranu ushićenost. Kada smo žalosni, disciplina nam ulijeva sigurnost jer nas potiče na aktivnosti koje će nas vratiti vedrini. Disciplina nas čini stabilnima U svim raspoloženjima,.

Disciplina je milost. Ona postaje unutarnji glas koji smekšava otpor slabosti i vodi nas prema slobodi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: